MSR Whisperlite international v2 benzin ocağı nı almadan önce kamplarımda klasik yöntemlerle sıcak su ve yemek ihtiyaçlarımı karşılıyordum. Bildiğiniz ufak bir ateş ve közler üzerinde bir tencere… Kabul ediyorum ki bir kampı kamp yapan ve eğlenceli hale getiren de bu ateş. Ancak bir süre sonra bir kahve için ya da bir yaz kampında gündüz yapılacak bir yemek için ateş yakma fikri çok da mantıklı gelmemeye başladı. Bu nedenle de kamp ocakları hakkında biraz araştırma yaptım.

Zaten iki seçeneğiniz var;

  1. Propan gazlı ocaklar
  2. Benzinli ocaklar.

Her iki ocak türünün de kendine göre eksileri ve artıları var. Ben kendi kamp alışkanlıklarımı ve ulaşım şekillerimi de göze alarak bir seçim yaptım ve MSR markasının Whisperlite modelini tercih ettim.

Neden Benzin Ocağı Tercih Ettim

Biraz önce de bahsettiğim gibi, kendi kamp alışkanlıklarım ve bir ocağa ihtiyaç hissettiğim alanlara ulaşım şeklimi göz önünde bulundurarak benzin ocağı benim için biçilmiş kaftan oldu. Motosiklet ile yolculuk yapıyorum. 1 litre hacmindeki şişesi ile hem yanımda yedek benzin taşımış oluyorum -ki 1 litre bana yaklaşık 25km menzil kazandırıyor; hem de yemek için benzin bittiğinde bir yerlerden yakıt aramak zorunda kalmıyorum.

Zaten motosikletimde yakıt mevcut. Propan gazlı bir ocak ile “acaba bu kartuş dolu mu?”, “yine de yanıma yedek bir kartuş alsam mı?” düşünceleri beni oldukça sıkardı. Yedek bir kartuş taşımak da işime gelen bir durum değil. Kesin üşenir ve kampın ortasında yakıtsız kalırdım ben! Bir benzin ocağını hem yedek yakıt hem de yemek pişirme aracı olarak kullanma fikri kesin tercih nedenim oldu.

MSR Whisperlite International V2 Benzin Ocağını Özellikleri

Amerikalı bir firma olan MSR kamp alanında zaten kendini kanıtlamış bir firma. Benzin ocaklarını da yaklaşık 20 yıldır üretiyor ve neredeyse kusursuz bir hale getirmiş durumda. Bu ocakta benim en çok sevdiğim özellik kendi kendini temizleyen Shaker Jet adını verdikleri özellik oldu. Bir çok kişi bu özelliği bilmediği için ocaklarının çabuk tıkandığına ve üründen memnun kalmadığına şahit oldum. Aslında atla deve bir teknoloji yok ortada… Ocakla işiniz bittiğinde jet kısmını elinizle yukarı aşağı sallıyorsunuz ve ocağın jeti içerisinde bir iğne aşağı yukarı sallanarak özellikle benzinden kaynaklanan isleri temizleyip aşağı düşürüyor. Ama yine de bu kadar kolay ve akılcı bir araç sahada aç kalmanızın önüne geçiyor.

 

Ürün Teknik Özellikleri

Minimum Ağırlık 0,32 kg
Paketlenmiş Ağırlık 0,42 kg
Her 600 ml için yanma süresi Yaklaşık 110 dakika
Her 100 ml yakıtla kaynayan su miktarı 5,3 litre

Kişisel Kullanım Sonuçları

Bunlar teknik veriler ve iklim, yükseklik, kullanılan yakıta göre değişiklik gösterir. Benim kısa dönem kullanımım için şöyle bir örnek verebilirim; Nurgaz standart çaydanlık 1.5 litre su alıyor ve MSR benzin ocağı 4 dakika içinde kaynatmış oluyor. En son yaptığım 3 günlük kampta 1 litrelik benzinin sadece yarısını anca harcadım. Her gün 3 öğün yemek (genelde 2 çeşit; et ve çorba gibi), sürekli olarak da kahve çay suyu…

Benzin Ocağının Eksi Yönlenleri

Söylediğim gibi benzin ocağı tercih etmemin sebebi, motosiklet ile kamplara gidiyor olmam. Bu nedenle de kullandığım yakıt, kurşunsuz benzin oluyor. Bu nedenle de propan gazlı ocaklara göre daha kirli bir yakıt. Özellikle ön ısıtma sırasında oldukça fazla is çıkartıyor. Tabi yanınızda alkol taşıyarak ön ısıtmayı böyle de yapabilirsiniz ve daha temiz bir kullanım sağlarsanız ancak bana uygun bir şey değil. Bunun yerine sık temizleme ve bakım yapmak benim tercihim oluyor.

Propan gazlı ocaklarla karşılaştıracaksak diğer bir eksi yönü de hazırlanması. Propan gazlı oacaklara göre daha uzun olması. Önce şişeyi pompalayarak bir basınç oluşturmanız gerekiyor. Daha sonra ön ısıtma yaparak sistem içindeki yakıtı buharlaştırmanız gerekiyor. Bu da normal bir hava ve 2000 metre irtifada 2-3 dakikalık bir zaman alıyor. Propan gazlarda bir çakmağa bakıyor iş.

Benzin Ocağının Artı Yönleri

Benim gibi bir araçla kamplaranıza gidiyorsanız, yakıtsız kalma ihtimaliniz yok. Ayrıca aracınızın yakıt sarfiyatına göre ek bir menzile sahip oluyorsunuz yakıt şişesi ile. Diğer taraftan yakıtınızın ne kadar kaldığını her an kontrol etme şansınız var. Propan gazları gibi, el kantar göz terazi işine girmeniz gerekmiyor. Zorlu şartlarda çok verimli bir yakıt kullanımı var. Yedekli gitmenize gerek kalmadığı için oldukça az yer kaplıyor. Bakımını her an her yerde basit bir şekilde yapabildiğiniz için bir sorunla karşılaşmanız oldukça zor.

Benzin Ocağı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

  1. Biraz önce de bahsettiğim gibi benzin ocağını kullanmak için önce ön ısıtma yapmanız gerekiyor. Şişede oluşturduğunuz basınçla ocağa gelen yakıt sıvı halde yeterli verimi göstermez. Bu nedenle önce bir ön ısıtma yaparak, yakıtının geçtiği jet borusundaki yakıtı buharlaştırıyoruz. Bu ön ısıtma esnasında yüksek bir alev çıkar. Eğer ilk kullanımınız ise bu ön ısıtma için gereken yakıt miktarını muhtemelen ayarlayamayacaksınız ve tehlikeli bir hal alacaktır.
  2. Bu ön ısıtmayı asla ve asla çadır içinde yapmayın. Çıkacak yüksek alev ile çadırı yakmanız işten bile olmaz.
  3. Pompa içinde ve ocak modülünde modeline göre 6 tane o-ring var. Bu o-ring’lerin sürekli olarak yağlı olması gerekiyor. Aksi durumda söküp takmada yıpranacak ve yakıt kaçıracaktır. Set içinden çıkan bakım kitinde bulunan yağ ile belirli aralıklarla bu yağlamayı yapın.
  4. Ocağı kullanmadığınız zamanlarda yakıt şişesinin farklı bir kapağı vardır. Kullanım için bu kapağı açıp, pompayı takarken başka bir işle uğraşmayın. Şişeyi devirip tüm yakıtı dökme ihtimaliniz var.
  5. Herhalde orjinal yakın şişesi kullanın dememe gerek yoktur. Benzin, basınç…

Daha sonra MSR Whisperlite international v2 benzin ocağının nasıl kullanılacağı ve bakımıyla ilgili bir video çekeceğim. Yazarak anlatması zor olacak kanaatindeyim.

MSR Whisperlite international v2 benzin ocağı almak isteyenler için MSR’ın Türkiye yetkili distribütörü Alpinist firmasıdır. Ürün linkini de aşağıya bırakıyorum.

1 Yorum

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.