Kamp malzemeleri söz konusu olduğunda; uyku tulumları en büyük rolü çalan ekipman gibi gözükse de uyku matı en az uyku tulumu kadar önemlidir. İyi bir gece uykusu için kesinlikle gerekli olan uyku matı, soğuk ve sert zeminden sizi ayıracak yegane arkadaşınızdır. Daha önce uyku matı seçimi için R-Değeri‘nden bahsetmiştik. Kamp matı seçimi için mutlaka bu yazıyı da okuyarak karar verin. Bu yazıda kamp matı seçimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuşacağız.

Kamp Matı Seçimi

Kamp matı seçerken; çoğu kişi konfor faktörünü öncelikli görür fakat bu yanlış bir yaklaşımdır. Uyumak için rahat ve konforlu bir yüzeyden ziyade ısı yalıtımının sağlanması daha önemli bir konudur. Kamp yapmayı veya sırt çantasıyla uzun seyahatler etmeyi sevenlerin kamp matı seçerken öncelikle dikkat etmesi gereken üç önemli nokta var.

  • Yılın hangi saatinde kamp yapmaya gidiyorsun?
  • Ağırlık ve hacim senin için önemli mi?
  • Kamp yapacağın alan nasıl?

Kamp Matı Çeşitleri

Şişme Yataklar

Şişme yataklar, kamp matı olarak değerlendirilmese de bizim gibi bir Akdeniz ülkesinde, güzel bir koyda konforlu bir kamp için tercih nedeni olabilecek bir üründür. Ancak şişme yatağı, şişme mat ile karıştırmayın. Decathlon’dan alışık olduğunuz şişme yataktan bahsediyorum. 16-17 cm kalınlığında bir yapıyla yaz aylarında konforlu bir uyku sağlarlar. Ancak bu kadar büyük bir yüzeyi delinmelere karşı iyi korumanız gerekecektir. Ayrıca 4 litreye yakın hacmi ve 3,5-4kg’lık ağırlıkları ile araba kampları haricinde kullanamayacaksınız. Tabi bu büyüklükte bir yatağı şişirmek için de ayrıca taşımanız gereken bir de pompası var. Şişme yatağın içerisinde dolaşan hava soğuk kış günlerinde baş düşmanınız olacaktır. Bu nedenle sadece yaz ayları ve alçak irtifalarda ilkbaharın sonlarında kullanabilirsiniz.

Şişme Yatkaların Artıları ve Eksikleri
Artıları Eksileri
Yaz ayları için ev konforu sunar. Büyük ve ağır olduğu için arabalı kamplar içindir.
Sıcak havalarda içinde dolaşan hava ile mükemmel bir yalıtım sağlar. Kış aylarında, içindeki hava nedeniyle buzdolabı üzerinde uyumaya çalışmakla aynıdır.

Şişme Yatak

Şişme Matlar

Şişme matlar, şişme yataklara göre daha kompakt yapıdadır ve sırt çantası için ideal ve hafif olanlardan, glamp için harika olan ekstra kalın olanlara kadar çok çeşitli stillere sahiptir. Çoğu şişme mat artık sıcaklığı artırmak için yalıtım ve / veya yansıtıcı malzemeler içerir. Ancak bunları deniz yatağından hallice imal edilmiş olan ürünlerle karıştırmayın. Bu tip şişme matlar, içindeki havayı efektif kullanabilmek için ekstra yalıtım özellikleri ile donatılmıştır. Yani matın içini hava ile doldurmuyoruz, mat içindeki termolite malzemenin boşluklarına hava ile destek veriyoruz.

Şişme Matların Artıları ve Eksikleri
Artıları Eksileri
Şişme matlar inanılmaz derecede rahat ve hafiftir ve paketlendiğinde en kompakt mat türüdür. Şişme matlar daha hafif ve daha kompakt olma eğilimindedir. Bu nedenle de çabuk delinebilir veya yırtılabilirler
Hava valfini serbest bırakarak veya hava ekleyerek matın sertliğini özelleştirebilirsiniz. Şişme matlar dış sıcaklık dalgalanırsa havayı kaybediyor gibi hissetme eğilimindedir, bu yüzden uyumadan hemen önce sertliği kontrol edin ve ayarlayın.
Tasarımlar ve amaçlanan son kullanımlar büyük farklılıklar gösterir. Şişirirken nefesinizle beraber içeride nem birikir. Bu da sonunda performansın düşmesine veya bakteri veya küf sorunlarına yol açabilir.

Kendi şişebilen matlara göre daha uygun fiyatlıdır.

Bazı şişme matlar , hareket ettiğinizde yüksek sesli bir ses çıkarır, bu da kendiniz veya çadır arkadaşlarınız için sinir bozucu olabilir.

Şişme Mat

Kendi Şişebilir Matlar

Kendiliğinden şişen matlar, açık hücreli köpük yalıtımı ve havanın bir kombinasyonunu sunar. Valf (ler) in açılması köpüğün genişlemesine ve otomatik olarak hava almasına izin verir. Bu sayede 3 ya da 4 nefesle oldukça sert bir matınız olur, işin büyük bir bölümünü mat kendi başına halleder. Bir çok modeli ultralight diyebileceğimiz bir şekilde üretirilir ve bu sayede oldukça az yer kaplar. Kendiliğinden şişen pedler size sıcaklık, boyut ve maliyet için geniş bir seçenek yelpazesi sunar. Benim kullandığım thermarest Prolite Plus Mtn modeli 3,4 R değerine sahip ve sadece 730 gr ağırlığında ve paketlenmiş boyutu da 25cm’e 12 cm oluyor ve en sevdiğim ekipmanlarım arasında.

Kendi Şişebilir Matların Artıları ve Eksikleri
Artıları Eksileri
Rahat ve iyi derecede kompakttırlar. Basit köpük pedlerden daha pahalıdır
Mükemmel yalıtım sunarlar ve hava ekleyerek veya serbest bırakarak sıkılıklarını ayarlayabilirsiniz.

Şişme matlar kadar kompakt değildir.

Şişme matlardan daha dayanıklıdır.

Kendi Şişebilir Mat

Kapalı Hücre Köpük Matlar

En temel kamp matı modellerinden biridir. Kapalı ve küçük hava hücreleri ile dolu, çok yoğun bir şekilde sıkıştırılmış köpükten imal edilirler. Toplanması ve taşınması oldukça kolaydır. Hafif, ucuz ve dayanıklıdırlar. Yırtılması veya delinmesi kullanım için pek birşey ifade etmez. Bir çoğunun üst tarafı metalik bir malzeme ile kaplıdır. Bu metalik bölge sizden yayılan ısıyı tekrar size yansıtmak için kullanılır. Bu nedenle böyle bir matınız varsa, bu metalik yüzeyi üste getirerek kullanmalısınız. Benim kişisel tercihim düz matlar değil, Z şeklinde olan girintili çıkıntılı matlardır. Standart düz matların tüm yüzeyi zeminle temas ederken Z şeklindei girintili çıkıntılı matların sadece çıkıntıları zemine temas eder; bu da teorik olarak %50 daha az ısı alışverişi anlamına gelir. Thermarest’in Ridgerest Classic modelini her zaman yanımda taşıyorum.

Kapalı Hücre Köpük Matların Artıları ve Eksikleri
Artıları Eksileri
Hafif, ucuz, dayanıklı ve her koşulda tutarlı yalıtım sunarlar. Diğer mat türlerine göre daha rahatsızdır.
Delinmeler veya sızıntılar hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

Sadece yuvarlayarak katlayabildiğiniz için hacim olarak küçülmezler. Hantaldırlar.

İzolasyonu iyileştirmek ve delinmeleri önlemek için diğer mat türlerinin altında harika çalışırlar.

Çanta içinde taşıyamazsınız.

Hasar korkusu olmadan çantalarınızın dış tarafında taşınabilir.

Soğuk havalarda tek başına tercih etmek istemeyebilirsiniz.

Kapalı Hücre Köpük Mat

Kişisel Tercihim

Alpinist sayesinde Termarest ile tanışana kadar kış kamplarımda oldukça hırpalanıyordum. Standart, düz kapalı hücre mat üzerine uyku tulumu kombinasyonları sıcaklık açısından yaz aylarında işe yarasa da uyku rahatlığı bakımından oldukça sıkıntılı olabiliyordu. Şu anda Termarest’in kapalı hücre matı üzerine yine Termarest’in kendi şişebilir matını birlikte kullanıyorum ve neredeyse ev ortamındaki bir rahatlıkla kaliteli bir uyku çekiyorum. Maliyet olarak biraz yüksek olsa da sabah erken kalkıp bir kahve hazırlamaya bel ağrılarıyla başlamak hiç de hoş olmuyor inanın bana. Kullandığım matların linklerini aşağıya bırakıyorum.

 

Yazar Hakkında

İlgili Yazılar

1 Yorum

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.